Ekonomi

Turizm beklentilerin altında kaldı, lüks otellerde işten çıkarmalar başladı

Bu yılın ortasında yüzde 15-40’lık fiyat artışıyla başlayan turizm bölümünde orta ve lüks segment otellerin turist kaybetmeye başladığı belirtildi. Yüksek dönemlerde bile yüzde 60 doluluk oranlarına ulaşabilen ve maliyetleri artan oteller işçi çıkarmamak için direniyor. Bodrum’daki otellerde işçi çıkışları başlarken, Antalya’daki oteller direnmeye çalışıyor.

LANSMANLAR BAŞLADI

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Bodrum Temsilcisi Yiğit Girgin, my ekonomi’den Fikri Cinokur’un haberine göre, Türkiye’nin nadide turizm merkezlerinden biri olan Bodrum’da otellerin çoğunun doluluk oranlarının yüksek döneme rağmen yüzde 55-60 civarında olduğunu söyledi.

Birçok otel işçi azaltmak için gittiğinde duyumların arttığını belirten Yiğit, Avrupa’daki ‘kiralık tatil evleri’ (Airbnb) uygulamasının kayıt dışı ekonomi yarattığına dikkat çekti. Yiğit, “Temmuz ayında bölgemizdeki otellerin dolulukları iç açıcı değil. Bir yanda otelcilerin yatırımları var, diğer yanda işçilik, yeme-içme ve elektrik maliyetleri artıyor. Tatil kiralama ve villa turizmi gibi nedenlerle kayıt dışı ekonomi ortaya çıkmıştır. Hazine ve Maliye Bakanlığı Airbnb gibi uygulamaları yakından takip etmelidir. Oteller bunlardan etkilenir. İşten çıkarmalar erken başladı. Ağustos ayında doluluk oranları yüzde 70’in altında, yüzde 50’lerde. Daha eylülden bahsetmiyoruz bile… Almanlar fiyatlar yüzünden gelmedi. Ruslar da savaş nedeniyle gelemediler.”

YANLIŞ FİYAT SİYASİ YURTDIŞINA SÜRDÜRÜLDÜ

POYD Genel Başkan Yardımcısı Hakan Saatçioğlu da Antalya bölgesinde şu an için işten çıkarmaların yaşanmadığını belirtti. Otellerdeki doluluk oranlarının yavaş yavaş toparlanmaya başladığına işaret eden Saatçioğlu, şöyle devam etti: “Üst segmentte doluluk oranları yavaş yavaş toparlanıyor. Sezonun geri kalanında sınırlı doluluk oranları olacaktır. Doluluk oranları yüksek olmasa da personel giderlerini karşılayacak düzeyde.”

Bodrum bölgesindeki üst segment otellerin beklentilerin altında kaldığına işaret eden Saatçioğlu, “İlk başlarda yanlış fiyat politikaları, üst segment turistlerin Bodrum’a gelmek yerine yurtdışını tercih etmelerine neden oldu. Bodrum bölgesinde sınırlı sayıda personel çıkarma haberi geldi. Otellerde zaten doluluk oranı az da olsa misafir var ve üst segment otellerden beklentileri var. Turizm sektöründeki işten çıkarmalar çok sınırlı ve son seçenek olmalı” dedi.

ANTALYA OTELLERİ DİRENİYOR

Kemer Turistik Otelciler Derneği (KETOB) Lideri Dinçer Sarıkaya, sektörün döneme oldukça sakin beklentilerle başladığını ancak gelişen süreçte fiyatların yüksek kaldığını vurguladı. Avrupalı ​​turistlerin fiyatlardan dolayı geç geldiğini, Rusların ise bu yıl savaş nedeniyle beklenen seviyeye gelemediğini anlatan Sarıkaya, konaklama gecelerinin kısaldığına dikkat çekti. Sarıkaya, “Konaklama geceleri kısa sürse de Antalya sıkıntılı sezonda direniyor. Antalya zaten istihdamı zar zor toparlamıştı. Yeni personel işlerini aldı. Oteller personel çıkarmamak için direniyor. Ağustos’u sabırsızlıkla bekliyoruz. Bu süreden sonra fiyatlar düşmez. Turist, otelini, uçağını çoktan ayarlamıştır. Sıcak hava da maliyeti artırıyor. Klimalar 24 saat çalışmaktadır. Sabırlı olmalıyız” dedi.

“AVRUPALAR VE RUSLAR TÜRKİYE’Yİ DEĞERLİ HİSSEDİYORLAR”

Kemer Turizm ve İş İnsanları Derneği’nin (KEMİAD) eski lideri ve otel işletmecisi Ali Nail Kılıç, Kemer’deki otellerde doluluk oranının yüzde 40-60 civarında olduğunu söyledi. Kemer’de araç sayısının çok arttığını bunun da iç piyasada turist yoğunluğunun yüksek olduğunu gösterdiğini belirten Kılıç, şöyle konuştu: “Kemer uzun yıllar Rus turistlerin tercih ettiği bir bölgeydi. Hem Avrupalılar hem de Ruslar Türkiye’yi pahalı buluyor. Büyük otellerde çıkışların başladığına dair duyumlar gelmeye başladı. Antalya’da Ruslar 30 bin, İranlılar 9 bin konut aldı. Yabancılar evlerini kendi vatandaşlarına kiralıyor. Devremülk gibi satıyor. Aldığı evin parasını birkaç yılda ödüyor. Bu da çok ciddi ekonomik kayıplara neden oluyor.” (HABER MERKEZİ)

haber-cide.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu